Blog

Parquetul ca operă de artă

Articol by Corina Sfia, PR Tempini şi Jurnalist

Lemnul este unul dintre elementele naturii caracterizat prin forţă şi flexibilitate. Într-un sens simbolic, el este caracterizat de generozitate şi idealism pentru că lemnul este cel care incearcă mereu să dezvolte şi să se extindă. Acesta prevesteşte  inceputul vieții, primăvara, mugurii, senzualitatea și fertilitatea. Poate tocmai din acest motiv, in casa in care ne intemeiem propria familie suntem tentaţi să alegem ca material pentru paviment – Parquetul din lemn. De cele mai multe ori pentru a lua o decizie, ne informăm pe internet, ne consultăm cu familia, cu diverşi specialişti, mergem in magazine, comparăm nuanţe, texturi, căutând tipul de lemn care se potriveşte cel mai bine atât cu obiectele dintr-un anumit spaţiu, cât şi sa rezoneze cu personalitatea noastră. Pentru că in esenţă, lemnul este un material “care trăieşte” permanent in casă, împreună cu noi, iar decizia, in general decizia de achiziţie,  nu este luată numai in baza unor raţiuni ştiinţifice, ci este strâns legată de stările emoţionale  pe care ni le generează. Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la diferenţele dintre un material de calitate şi un material mai puţin calitativ. Asimilând un Parquet de calitate cu un vin, putem afirma că odată cu trecerea timpului, aspectul lui devine mai frumos. Diferenţele dintre un paviment de lemn de bună calitate şi unul slab calitativ pornesc, in primul rând, de la originea (esenţa) lemnului nobil: stejar, fag, frasin, ş.a.,  cat si de  originea acestuia – zona de provenienta – care influenţează  semnificativ calitatea acestuia prin caracteristicile date de condiţiile climaterice din zona geografica. Diferenţele de temperatură dintre anotimpuri, specifice unei zone, fac ca lemnul care se dezvoltă in sezoane diferite să aibă parametri diferiţi (in principal densitate), aspect care influenţează decisiv stabilitatea lui atunci când este pus in operă. ITLAS, una dintre companiile de top, italiene, de prelucrare a lemnului, utilizează exclusiv in procesul productiv lemnul nobil certificat de origine controlată, pe care îl procură din ţările cu o climă optimă, in special din Franţa şi Muntenegru. O altă caracteristică tehnică a Parquetului dublu şi triplu stratificat care contribuie la stabilitatea acestuia este stratul intermediar stratificat din mesteacăn, alcătuit la rândul său din şapte straturi poziţionate şi lipite perpendicular, cu fibră incrucişată, tehnologie brevetată de asemenea de tehnicieni specialişti din cadrul firmei Itlas. Nu in ultimul rând, compania recunoscută la nivel internaţional pentru procedurile elaborate de prelucrare, unele realizate in colaborare cu marii designeri intalieni, se diferenţiează de alte companii de profil prin prelucrarea suprafeţei lemnului nobil, astfel incât aspectul estetic să satisfacă cele mai pretenţioase gusturi.

Atunci când vorbim despre Parquetul Itlas, remarcabilă este seria Assi del Cansiglio, deoarece in fabricarea Parquetului se foloseşte lemn din cea mai renumită pădure de fag din lume, aceea de la Cansiglio, situată la poalele Alpilor din nordul Italiei. Pe platoul de la Cansiglio, fagul crește la o altitudine de 1000 de metri, ceea ce este unic şi  neobișnuit pentru acest conifer. Pentru a rezista la această inălțime, arborii au dezvoltat o structură și rezistență unică, ceea ce face la lemnul lor să dobândească calități apărte. De altfel, lemnul de fag de la Cansiglio a fost exploatat incă din perioada Republicii Veneția, fiind folosit la construcția ramelor navelor de război ale flotei care a dominat mările pentru aproape un mileniu.

Cu toţii ştim că istoria, forma, materia sunt elemente care dau unicitate unui material, fie că este lemn, metal sau piatră. Tocmai din acest motiv atunci când incercăm să luăm cea mai bună decizie trebuie să mergem spre rădăcina, seva şi esenţa acestuia, pentru că Parquetul nu este doar o simplă podea, ci el poate să fie un martor viu al intregii tale existenţe ce inrădăcinează amprente, amintiri, istorii. După cum spune Patrizio Dei Tos, investitorul firmei Itlas, un paviment din această colecţie, poate fi considerat o veritabilă operă de artă.

**** Astăzi, pădurea de la Cansiglio este strict gestionată, existând o evidență a fiecărui arbore. Astfel, se cunoaște vârsta și evoluția fiecărui fag. Tăierea și comercializarea lemnului de fag din Cansiglio se face doar cu aprobarea guvernului in cadrul unui program strict de reîmpădurire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *